Op 25 oktober 2018 vierde Historische Vereniging De Brielse Maasmond haar zestigste verjaardag. De druk bezochte jubileumavond had als thema de jaren vijftig, de periode dat de vereniging werd opgericht. Bob Benschop, medewerker van Streekarchief Voorne-Putten, nam ons mee naar de wederopbouwperiode van Brielle en omstreken. De beelden bij zijn interessante lezing riepen veel herinneringen op bij de aanwezigen.

Na de pauze presenteerde Klaas Schipper – bekende Briellenaar – een historische quiz, samengesteld door een van de leden, Els Laroy. Aan de hand van foto’s, krantenberichtjes en filmfragmenten werd de historische kennis van de leden gestest over 1958, het oprichtingsjaar van onze vereniging. De vragen maakten niet alleen vrolijke en nostalgische gevoelens los; dankzij de toelichtingen van de presentator werd de kennis van de Brielse geschiedenis flink opgefrist. De verzorging van de techniek was in handen van Rob Laroy.

Na afloop was er een gezellige borrel en een jubileumgeschenk voor de leden: een rijk geïllustreerd themanummer van de Brielse Mare over de Maskerade. Bob Benschop belicht daarin de historie van deze Brielse traditie, aangevuld met herinneringen van ‘maskeradelopers’ Rens van Adrighem en Kees Langeveld.

 

Foto’s: Mieke van Alphen.

Een overvolle, aandachtige zaal bij de presentatie van Bob Benschop

De quiz onder leiding van gelegenheidsquizmaster Klaas Schipper. Amusant en leerzaam.

De producenten van de quiz, Els en Rob Laroy.

 

Burgemeester Gregor Rensen ontvangt uit handen van Bob Benschop het eerste exemplaar van het themanummer van de Brielse Mare,
met als onderwerp ‘De maskerade’.  Oud-burgemeester en gelegenheidsvoorzitter Betty van Viegen kijkt toe of alles goed verloopt.