Fototentoonstelling VRIJ te zien in Museum Den Briel
Van 14 oktober 2023 tot en met 1 april 2024 is de tentoonstelling Vrij. Wat Nederlanders doen als ze niet werken te zien in de Cornelia van der Lindenzaal van Historisch Museum Den Briel in Brielle. Op groot formaat worden vijftien foto’s gepresenteerd van bijzondere hobby’s van Nederlanders. Eén van de foto’s is die van twee acrobaten, woonachtig in Hellevoetsluis: de Zotten. Elke week trainen ze samen, in een schuur en voor de lol: de zijwaartse snoek, de vlag en de stoere truc. Alle vijftien foto’s zijn voorzien van een QR code die na het scannen ervan het uitgebreide, mooie verhaal achter de hobbyist en zijn/haar hobby vertelt.

De samenstellers
De samenstellers van de expositie zijn fotograaf Folkert Koelewijn en schrijver Sanneke van Hassel van de rubriek Vrij, die zo’n vijf jaar in de weekendbijlage van NRC stond. Samen met onder andere fotograaf Peter de Krom en schrijver Manouk van Egmond beschreven en documenteerden zij bijna 200 bijzondere hobby’s. Van Hassel en Koelewijn maakten een boek met een selectie van 52 hoogtepunten uit de rubriek: VRIJ Wat Nederlanders doen als ze niet werken. Op basis van dit boek stelden zij deze tentoonstelling met fotografie van Folkert Koelewijn samen.

Met de fotoserie won fotograaf Folkert Koelewijn in 2022 de tweede prijs Zilveren Camera in de categorie documentair nationaal.

Het boek
Het boek bevat de foto’s en verhalen van 52 Nederlanders uit de NRC rubriek Vrij. Het boek is voor € 28,50 te koop in de museumwinkel en bij boekhandel Hoofdstuk Eén in Brielle.
Activiteiten Tijdens de tentoonstellingsperiode staan verschillende activiteiten op het programma. Meer informatie is binnenkort te vinden op de website van het museum.

Nieuwe doelgroep
Met de tentoonstelling over een hedendaags onderwerp hoopt het museum nieuwe doelgroepen aan te trekken.

 

Markt 1, 3231 AH Brielle
Algemene info museum 0181-475475; www.historischmuseumdenbriel.nl
facebook: De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel; X: @MuseumDenBriel;
Instagram: @museumdenbriel