nwe-kop-site.jpg

AGENDA

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gebroeders De Witt in Museum

Van 16 juni t/m 8 september 2019 presenteert Historisch Museum Den Briel de tentoonstelling ‘De Gebroeders De Witt. Iconen van de Gouden Eeuw’, samengesteld door gastconservator dr. Ronald Prud’homme van Reine. Met schilderijen, prenten, tekeningen, penningen en bustes wordt een beeld gegeven van het leven van Johan de Witt (1625-1672) en zijn broer Cornelis (1623-1672). Cornelis was ruwaard van Putten; zijn Hof was gevestigd in Geervliet. Veel aandacht is er voor de Tocht naar Chatham en de toedracht van de moord op de broers op 20 augustus 1672.

De tentoonstelling omvat bruiklenen van het Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Haags Historisch Museum, Mauritshuis, Museum De Gevangenpoort, Museum Rotterdam, Koninklijke Bibliotheek, Dordrechts Museum, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam en het Streekarchief Voorne-Putten. Het pronkstuk van de tentoonstelling is de gouden beker die Cornelis de Witt in 1667 ten geschenke kreeg van de Staten van Holland. De beker wordt in bruikleen gegeven door Musée de Cluny (eigenaar) en Musée du Louvre (beheerder).

Tentoonstelling in Geervliet

Met de stichting Oud-Geervliet trekt het Historisch Museum Den Briel deze zomer samen op in de kennisoverdracht en de organisatie van publieksactiviteiten rondom de gebroeders De Witt. Op 22 juni opent in het stadhuis van Geervliet een tentoonstelling over Cornelis de Witt.