nwe-kop-site.jpg

Speciale uitgave Brielse Mare

Vrijdag 22 december 2017 ontving burgemeester Rensen het eerste exemplaar van een speciale editie van de Brielse Mare uit handen van de auteur, een van onze leden, Nol Freijsen.
In gezelschap van wethouders Borgonjen, Schoon, Verbeek, de redactie van de Brielse Mare en enkele bestuursleden van de vereniging hief de burgemeester het glas op de publicatie, getiteld 'Van Pietersdijk tot Wolvenpolder'.
Hierin beschrijft Nol Freijsen het ontstaan van het polderlandschap op Voorne-Putten.

De auteur geeft een gedetailleerd chronologisch overzicht van het ontstaan van het polderlandschap van 1200 tot 1600, aangevuld met kaarten en foto's. De structuren van dit Middeleeuwse landschap zijn nog steeds zichtbaar. Vele overstromingen dwongen de bewoners tot de aanleg van polders. Freijsen ontzenuwt de mythe dat Vlaamse monniken hierbij een belangrijke rol gespeeld zouden hebben en komt met nieuwe feiten en dateringen.

Wie alles wil weten over het ontstaan van ons landschap, over ploeterende polderbewoners en falende monniken, over het verschil tussen een kernpolder en een aanwaspolder, of waar de benamingen Gaddijk en Wolvenpolder vandaan komen, zal veel plezier beleven aan deze speciale uitgave van de Brielse Mare.

Verkrijgbaar in de boekhandels en het Streekarchief van Brielle en bij Attent Supermarkt in Zwartewaal voor euro 7,50.
Het blad kan ook per post toegestuurd worden, zie daarvoor nder 'Publicaties'Foto's van de overhandiging: persfotograaf Jos Uijtdehaage

     
 Bert Ravenhorst toont trots de speciale uitgave van de Brielse Mare Nol Freijsen vertelt over zijn onderzoek.
V.l.n.r. wethouder Schoon, Nol FReijsen, Mies Freijsen, Ernie Geilvoet (verzorgde de foto's in de publicatie) en burgemeester Rensen.
Nol Freijsen, voorzitter Bert Ravenhorst en burgemeester Rensen bij de overhandiging van het eerste exemplaar.